Τα online games είναι για πολλά χρόνια μια από τις βασικές δραστηριότητες, νέων και ενηλίκων και σήμερα φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και πώς πρέπει να προφυλάξουμε τους νέους από αυτούς;
Οι ταχύτητες του διαδικτύου βοήθησαν πολύ να αναπτύσσονται πολλές εφαρμογές ψυχαγωγίας που βασίζονται σε αυτό. Τα λεγόμενα διαδικτυακά παιχνίδια (online games) κερδίζουν διαρκώς μεγάλο μέρος του κόσμου, νέους και ενήλικες.
Γιατί όμως μπορεί να αποτελεί κίνδυνο μια διαδικασία ψυχαγωγίας;
Το 73% των παικτών ξοδεύουν χρήματα κατά τη διάρκεια online παιχνιδιών. Επιπλέον η πλειοψηφία των παικτών προτιμούν να αγοράσουν ψηφιακά το παιχνίδι και όχι σε φυσική μορφή, όπως γινόταν παλιότερα. Όλες οι διαδικασίες αυτές γίνονται με τη χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.
Στατιστικές μελέτες έδειξαν ότι το 2021, έπαιζαν σε κινητές συσκευές περίπου 2.81 δις . Συνολικά πάνω από το 55% παίζουν από τα κινητά τους. Στα κινητά μας πολλοί από εμάς έχουμε περάσει πληροφορίες που αφορούν τραπεζικούς μας λογαριασμούς, πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και του φορολογικού μας προφίλ.
Σχεδόν το 30% των online παικτών είναι ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών. Αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη τους οι γονείς πιο νέων παιδιών και να ενημερώσουν τα παιδιά τους για το ποιον θα μπορούσε να έχει μαζί του στο διαδικτυακό παιχνίδι.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;
Τα έσοδα για διαδικτυακά παιχνίδια στην Ελλάδα ξεπερνά τα 20.45 εκατ. δολάρια το 2024, και προβλεπόμενη αύξηση 10% εως το 2027. Συνολικά περισσότεροι από 1 εκατ. Έλληνες παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια (1 στους 10 Έλληνες!). Αν παρατηρήσουμε τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται ότι περίπου κάθε παίκτης έχει ξοδέψει μέσο όρο 20 δολάρια σε διαδικτυακά παιχνίδια.
Παραδείγματα εξαπάτησης σε Online Games
Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ιανουαρίου από το Forbes, βρήκαμε πολλά παραδείγματα με απάτες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πλατφόρμες παιχνιδιών. Ένα από αυτά, αφορά τη διάσημη, για τους μικρούς μας φίλους, πλατφόρμα Roblox. Σε αυτή τη πλατφόρμα, το δεύτερο τετράμηνο του 2023, περισσότεροι από 28 εκατ. χρήστες, ηλικίας μικρότερης των 13 ετών, συνδέονταν ημερησίως σε όλο το κόσμο.
Οι αριθμοί αυτοί, όπως ήταν φυσικό, προσέλκυσαν επίδοξους απατεώνες. Αυτοί εκμεταλλεύτηκαν το ανυποψίαστο και αθώο της ηλικίας των χρηστών και κατάφεραν παρέμβουν στα εργαλεία αγορών και κατάφερναν να αποσπάσουν από χρήστες από τα ονόματα χρηστών και τους κωδικούς τους έως και ευαίσθητες πληροφορίες όπως στοιχεία χρεωστικών/πιστωτικών καρτών.
Αυτό το πετύχαιναν πείθοντας τους νεαρούς χρήστες ότι θα τους δώσουν πράγματα που αφορούσαν το παιχνίδι τους, αρκεί να πατήσουν συνδέσμους διαφημίσεων, που είχαν φτιάξει για να αποσπούν αυτά τα δεδομένα. Επίσης, πολλοί είχαν φτιάξει ψεύτικες ιστοσελίδες, στις οποίες παρέπεμπαν τους νεαρούς παίκτες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.
Τρόποι αντιμετώπισης των κινδύνων
Όλα ξεκινούν από την παιδεία, όπως ισχύει και σε όλα τα πράγματα στο κόσμο γύρω μας. Εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και τα ενημερώνουμε για όλους τους κινδύνους. Δεν δίνουμε ποτέ κωδικούς του λογαριασμού μας σε κανέναν τρίτο. Οι αγορές καλό είναι να γίνονται με την επίβλεψη ενός ενήλικα. Πάντοτε πρέπει να παρατηρούμε λεπτομέρειες, όπως τη σελίδα που μας συνδέει για τις αγορές. Δε πρέπει να «φεύγουμε» από το περιβάλλον της πλατφόρμας για να πραγματοποιήσουμε πληρωμές.
Ο τρόπος που θα αντιμετωπίζουν τους διαδικτυακούς παίκτες οι μικροί μας φίλοι, αλλά και οι υπόλοιποι, θα πρέπει να είναι αντίστοιχος με την πραγματικότητα. Θα δίναμε σε κάποιον άγνωστο στοιχεία μας; Δε δίνουμε επίσης προσωπικές πληροφορίες όπως, διεύθυνση, πραγματικό όνομα και άλλα δεδομένα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε κάποιος να μπορεί να μας εντοπίσει στη πραγματική ζωή.
Είμαστε πάντα ευγενικοί και δε προκαλούμε με τη συμπεριφορά μας.
Αποφεύγουμε να πατήσουμε συνδέσμους που δίνουν παίκτες σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα. Είμαστε πάντοτε υποψιασμένοι, ότι υπάρχουν απατεώνες που θέλουν να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα από εμάς.
Τέλος, ευθύνη του ενήλικα κυρίως, είναι να δίνει τη δυνατότητα στους νεαρούς μας φίλους να παίζουν παιχνίδια που απευθύνονται στην ηλικία τους (υπάρχει σχετική ένδειξη σε κάθε παιχνίδι με το λεκτικό PEGI). Πάντοτε ρωτάμε για περίεργες συμπεριφορές και δείχνουμε ενδιαφέρον σε αυτά που μας λένε τα παιδιά μας και αφορούν το Online παιχνίδι τους. Κάτι μπορεί να ακούσουμε που εμείς θα το αναλύσουμε διαφορετικά, χωρίς την αθωότητα των παιδιών.
Την αφίσα για το άρθρο την αλιεύσαμε από το πολύ ενδιαφέρον Facebook group, Ασφάλεια και Διαδίκτυο , το οποίο θα μπορούσατε να ακολουθήσετε και να ενημερώνεστε για νεότερα θέματα που αφορούν τον χώρο.
Πηγές: wifitalents.com, statista.com, forbes.com, pegi.info