www.naousatv.gr
Image default
ΔΙΕΘΝΗΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΓΕΙΑ

Τρισδιάστατη Εκτύπωση Βιοϋλικών στο Σώμα με Υπερήχους: Μια Νέα Εποχή στη Ιατρική Τεχνολογία

Κοινοποίηση

Νέα Προοπτική στην Ιατρική Τεχνολογία: 3D Εκτύπωση Βιοϋλικών μέσα στο Ανθρώπινο Σώμα

Η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, φέρνοντας κοντά μας φουτουριστικά σενάρια που μέχρι πρότινος φαίνονταν απλά επιστημονική φαντασία. Μία από τις πλέον ελπιδοφόρες καινοτομίες είναι η δυνατότητα 3D εκτύπωσης βιοϋλικών απευθείας μέσα στο ανθρώπινο σώμα με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Επιστήμονες από τις ΗΠΑ πέτυχαν για πρώτη φορά την εκτύπωση βιοπολυμερών σε βάθος ζωντανών ιστών, ανοίγοντας νέους δρόμους για θεραπείες όπως η στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων και η αποκατάσταση τραυματισμένων ιστών.

Η Καινοτόμος Μέθοδος DISP

Η τεχνική αυτή, γνωστή ως deep tissue in vivo sound printing (DISP), επικεντρώνεται στην έγχυση ειδικών βιομελανών. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την εφαρμογή τους στο ανθρώπινο σώμα, αλλά περιλαμβάνουν βασικά αλυσίδες πολυμερών και παράγοντες διασύνδεσης, οι οποίοι μετατρέπονται σε υδρογέλη. Δοκιμές σε ζώα, όπως ποντίκια και κουνέλια, έχουν δείξει ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να διευκολύνει την άμεση μεταφορά αντικαρκινικών φαρμάκων σε ζωτικά όργανα ή την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών.

Για να αποφευχθεί η πρόωρη δημιουργία της υδρογέλης, η ομάδα των ερευνητών από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech) περιέκλεισε τους παράγοντες διασύνδεσης σε λιποσώματα. Αυτά τα σωματίδια με λιπιδικό περίβλημα “διαρρέουν” μόλις θερμανθούν στους 41,7°C, γεγονός που τους επιτρέπει να απελευθερώσουν τους διασυνδετικούς παράγοντες και να δημιουργήσουν την υδρογέλη ακριβώς στο σημείο που χρειάζεται μέσα στο σώμα.

Αναβάθμιση της Σαφήνειας Εφαρμογής

Η επιλογή των υπερήχων έναντι του υπέρυθρου φωτός είχε κρίσιμη σημασία, καθώς οι υπέρηχοι μπορούν να ενεργοποιήσουν το βιομελάνι σε μεγαλύτερο βάθος, φτάνοντας μέχρι τους μύες και τα εσωτερικά όργανα, κάτι που δεν ήταν δυνατό με τις προηγούμενες μεθόδους. Ο Γουέι Γκάο, βιοϊατρικός μηχανικός του Caltech, δήλωσε σχετικά: «Η νέα μας τεχνική επιτρέπει την εκτύπωση υλικών σε μεγάλο βάθος και για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, διατηρώντας παράλληλα υψηλή βιοσυμβατότητα». Η ομάδα κατάφερε να «εκτυπώσει» σύνθετα σχήματα, όπως αστέρια και σταγόνες, χάρη στον ακριβή έλεγχο της δέσμης των υπερήχων.

Πρακτικές Εφαρμογές και Κλινικές Δοκιμές

Η τεχνική DISP δεν περιορίζεται μόνο στην πειραματική ερευνητική φάση. Υπήρξαν συγκεκριμένες εφαρμογές στην αντικατάσταση ή αποκατάσταση ιστών, στη στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων, καθώς και στην καταγραφή ηλεκτρικών σημάτων που προέρχονται από το σώμα. Σε πειράματα με κουνέλια, η ομάδα εξέλιξε τη δυνατότητα εκτύπωσης τεχνητού ιστού σε βάθος έως τέσσερα εκατοστά κάτω από το δέρμα, προοπτική που υπόσχεται να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων, ειδικά όταν τα βιομελάνια περιλαμβάνουν ενεργά κύτταρα.

Επιπλέον, στην περίπτωση 3D καλλιεργειών καρκινικών κυττάρων της ουροδόχου κύστης, η χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων μέσω του DISP εμφανίστηκε να οδηγεί σε σταδιακή αποδέσμευση του φαρμάκου με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά καταστροφής των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους έγχυσης.

Η ομάδα των ερευνητών έχει επίσης αναπτύξει αγώγιμα βιομελάνια χρησιμοποιώντας νανοσωλήνες άνθρακα και νανοσύρματα αργύρου, τα οποία προσφέρουν προοπτικές για εμφυτεύσιμους αισθητήρες που θα καταγράφουν τη θερμοκρασία και ηλεκτρικά σήματα από την καρδιά και τους μυς. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκε τοξικότητα από την υδρογέλη, με τα επιπλέον βιομελάνια να αποβάλλονται φυσικά από τον οργανισμό σε μόλις επτά ημέρες.

Το Μέλλον της Τεχνολογίας DISP

Παρόλο που η μετάβαση από τις πειραματικές δοκιμές σε ζώα στις εφαρμογές σε ανθρώπους είναι το επόμενο σημαντικό βήμα, οι προοπτικές για την 3D εκτύπωση ιατροτεχνολογικών συσκευών μέσα στο σώμα είναι αδιαμφισβήτητα ελπιδοφόρες. Ο Γκάο σημειώνει: «Το επόμενο βήμα μας είναι η εκτύπωση σε μεγαλύτερα ζωικά μοντέλα και, σύντομα, η αξιολόγηση αυτής της τεχνολογίας σε ανθρώπους. Στο μέλλον, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θέλουμε να πετύχουμε ακριβή, αυτόνομη εκτύπωση ακόμη και σε κινούμενα όργανα, όπως μια καρδιά που πάλλεται». Αυτή η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science, επιβεβαιώνοντας την καινοτομία και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Νότιας Κορέας στην Ουάσινγκτον για Επαναδιαπραγμάτευση Δασμών

user 3

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα Ευλογήσει τους Πιστούς από το Νοσοκομείο το Μεσημέρι της Αύριο

user 3

Αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας και επαναλειτουργία του σταθμού μετρό στο Σύνταγμα

user 3