www.naousatv.gr
Image default
Ν.ΗΜΑΘΙΑΣ

Π.Ε. Ημαθίας: Εθελοντισμός για μια σύγχρονη κοινωνία

Κοινοποίηση

Εθελοντισμός για μια σύγχρονη κοινωνία

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια αξιοθαύμαστη εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο του για έναν κοινωφελή σκοπό είτε με δική του πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο μιας ομάδας ή φορέα. Mε άλλα λόγια, έρχεται να αντισταθμίσει την τάση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες να αξιολογούνται όλα σύμφωνα με τη χρηματική τους αξία. 

Ο σύγχρονος εθελοντισμός προχωρά πέρα από τις παραδοσιακές του μορφές και περικλείει μια δυναμική ενεργή συμμετοχή των εθελοντών που εμπλέκονται σε φορείς ή οργανώσεις. Είναι επίσης ένας τρόπος παρέμβασης στο κοινωνικό γίγνεσθαι που αναπτύσσεται πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες. Σε μια αισιόδοξη προοπτική θα λέγαμε ότι οι ενεργοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες αποτελούν την ελπίδα για σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές γύρω μας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κουλτούρα της προσφοράς και η κοινωνική διάσταση του αλτρουισμού και της αλληλεγγύης επανέρχονται – παρά τις πολλαπλές δυσκολίες – στα «σύγχρονα συστήματα ευημερίας» και οι πολίτες μπορούν εν δυνάμει να βρουν τρόπους δημιουργικής και ουσιαστικής κοινωνικής εθελοντικής προσφοράς.

Στην Ελλάδα η εθελοντική προσφορά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως: 

 • αλλαγές στον τρόπο ζωής
 • διαμόρφωση αξιών με έμφαση στον ατομικισμό και στην απόκτηση υλικών αγαθών 
 • εργασιακή ανασφάλεια
 • έλλειψη ευαισθητοποίησης σε κοινωνικές δράσεις
 • έλλειψη ενημέρωσης για δυνατότητες / ευκαιρίες εθελοντικής δράσης
 • έλλειψη προγραμματισμού για ουσιαστική εθελοντική συμμετοχή από την πλευρά φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων

Σύμφωνα με τα παραπάνω και στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης του κοινού για ευκαιρίες εθελοντικής δράσης και της προσπάθειας ενίσχυσης της ουσιαστικής εθελοντικής συμμετοχής, το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας κατόπιν ρητής εντολής του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη, επιχειρεί με το παρόν κείμενο να αναδείξει τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού όπως επίσης και το ιδιαίτερα αξιόλογο έργο των εθελοντικών οργανώσεων του Νομού μας στο ευρύ κοινό.

Δυστυχώς πολυάριθμες ήταν οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν εφέτος τη χώρα μας, οι οποίες έως και την 31η Αυγούστου ανέρχονταν σε 8.511 πυρκαγιές, από τις οποίες αποτεφρώθηκαν συνολικά 1.726.260 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Στην Π.Ε. Ημαθίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σπουδαιότητας του εθελοντισμού αποτελεί το γεγονός πως χάρη στις εθελοντικές μας οργανώσεις καταφέραμε να κάνουμε το Εμείς να είναι ισχυρότερο του Εγώ.

Αισθανόμαστε ευγνώμονες και περήφανοι για τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών οι οποίοι επάνδρωσαν τα πυροφυλάκια του Νομού, εκτέλεσαν πεζές περιπολίες και υποστήριξαν τις τοπικές αρχές στην τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας τις δύσκολες μέρες του καλοκαιριού και όποτε τους χρειαστήκαμε.

Παράλληλα μέσω της σπουδαίας εθελοντικής δράσης έγινε περισυλλογή απορριμμάτων, ογκωδών αντικειμένων από δασικές περιοχές και ρέματα, τα οποία όχι μόνο αποτελούν εστίες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς αλλά και σοβαρής ρύπανσης του εδάφους, του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και του ατμοσφαιρικού αέρα σε περιπτώσεις καύσης τους, εκπέμποντας στην ατμόσφαιρα ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία αέρια.

Πιο συγκεκριμένα οι εθελοντικές οργανώσεις που έχουμε ενεργές στο μητρώο της Π.Ε. Ημαθίας και συντέλεσαν στο σπουδαίο έργο της πρόληψης είναι οι εξής:

 1. Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.). 
 2. Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Βέροιας Αλεξάνδρειας Νάουσας (Ε.Ρ.Β.Α.Ν.). 
 3. Λέσχη Καταδρομέων Ημαθίας.
 4. Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας.
 5. Ιππικός Σύλλογος Νάουσας Ο ΠΗΓΑΣΟΣ.
 6. Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Ημαθίας.

Θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφέρουμε και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό και εθελοντικό οργανισμό στην Ελλάδα εδώ και 146 χρόνια, που παρότι δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο μητρώο της Γεν. Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει αποδείξει πως όποτε χρειαστεί είναι στο πλευρό των συμπολιτών μας καθώς συμμετέχει ενεργά, πέραν των άλλων και στους τομείς προετοιμασίας και πρόληψης που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς.

Επιπροσθέτως μετά από τις πρωτοφανείς καταστροφικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Θεσσαλία όπου μετατράπηκαν κοντά στα 750.000 στρέμματα σε μια απέραντη λίμνη με ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές, ζωικό κεφάλαιο και γεωργική παραγωγή, η  ανεκτίμητη αξία των εθελοντών (άμεσα ανταποκρίθηκαν και υποστήριξαν τους πληγέντες ακόμη και από πολύ απομακρυσμένες περιοχές και συνεχίζουν να υποστηρίζουν) δεν άφησε τον κάμπο να βουλιάξει και έδωσε ελπίδα δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα στήριξης στη χώρα.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι οι σπουδαίες αξίες του εθελοντισμού σε συνδυασμό με τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, η οργάνωση, ο κατάλληλος εξοπλισμός και κυρίως η ετοιμότητα είναι τα θεμελιώδη στοιχεία τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε ένα περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά και πάλι έναν έναν όλους τους εθελοντές μας για το σπουδαίο έργο τους και καλούμε όσους ήδη έχουν ενδιαφερθεί, αλλά και όσους καταφέραμε να ευαισθητοποιήσουμε, να συμμετέχουν πιο ενεργά, είτε ως νέα μέλη στις υφιστάμενες οργανώσεις, είτε συστήνοντας νέες μέσω των διαδικασιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  

Κλείνοντας, μέσω του εθελοντισμού και της εκπαίδευσης θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, ένα πολύ φιλικότερο περιβάλλον, ένα καλύτερο αύριο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Από 2 Δεκεμβρίου η ‘Ευχούπολη’ στη Βέροια!

omada diktiou

Συλλήψεις για απόπειρα κλοπής

admin

Παραβίασαν αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Βέροιας και έκλεψαν υπολογιστή και τάμπετ

diktio diktio