Εγκαινιάστηκε η Πρωτότυπη Έκθεση Χειροποίητων Φωτιστικών του Κωνσταντίνου Χαντζαρίδη στη Βέροια
Τα εγκαίνια της πρωτότυπης έκθεσης χειροποίητων φωτιστικών του Κωνσταντίνου Χαντζαρίδη πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στο φουαγιέ της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στη Βέροια. Η έκθεση αυτή, η οποία αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, θα παραμείνει ανοιχτή καθημερινά από 3 μ.μ. έως 9 μ.μ., μέχρι τις 16 Απριλίου.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ύφος του νεαρού δημιουργού, που μόλις στα 21 του χρόνια καταθέτει μια ενδιαφέρουσα εικαστική πρόταση. Τα χειροποίητα φωτιστικά του ξεχωρίζουν για την βιομηχανική τους αισθητική, καθώς συνδυάζουν αλυσίδες, ακατέργαστα μεταλλικά υλικά, ξύλο και γυαλί σε πρωτότυπες συνθέσεις φωτισμού.
Ο Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί τις καθημερινές του εμπειρίες για να δημιουργήσει έργα τέχνης με λειτουργικό χαρακτήρα. Στον κόσμο της βιομηχανικής αισθητικής, τα φωτιστικά του ενσωματώνουν το ωμό μέταλλο και το φως, προσφέροντας μια εναλλακτική προσέγγιση στην τέχνη και το design. Η έκθεση δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να αναλογιστούν πώς το φως μπορεί να μετατραπεί σε γλυπτό, ενώ η αλυσίδα, συμβολίζοντας την δέσμευση και τη δύναμη, αποκτά νέο καλλιτεχνικό νόημα.
Ο Χαντζαρίδης, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βέροια, εξομολογείται ότι μέσα από την τέχνη των εικαστικών βρίσκει διέξοδο και ψυχοθεραπεία. Τη δημιουργική του ενασχόληση με αυτή τη τέχνη την ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, μαζί με έναν φίλο του, και μετά από ένα διάλειμμα, πέρυσι αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον του, ειδικά για τις αλυσίδες.
Η φιλοσοφία του Χαντζαρίδη βασίζεται στον σεβασμό προς την πρώτη ύλη: τίποτα δεν θα πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Με υλικά όπως σκραπ, σίδερα, μέταλλα, ξύλα, και μπουκάλια, δημιουργεί φωτιστικά που συνδυάζουν τη δύναμη της ακατέργαστης ύλης με την ευαισθησία του φωτός. Ιδιαίτερη θέση στο έργο του κατέχει η αλυσίδα, ένα υλικό που συνδέεται παραδοσιακά με την κίνηση και τη δύναμη.
Μέσω πειραματισμών, ο Χαντζαρίδης αναζητά να αποδώσει στα έργα του μια αίσθηση κίνησης, παρά τη στατικότητα του υλικού. Μελλοντικά, έχει φιλοδοξίες να ιδρύσει ένα Μουσείο Αλυσίδας, στο οποίο θα εκτίθενται έργα τέχνης, αγάλματα, έπιπλα και άλλα αντικείμενα, υπογραμμίζοντας την ιστορία και τις δυνατότητες αυτού του υλικού.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χαντζαρίδης έχει διακριθεί σε σχολικούς διαγωνισμούς ρομποτικής και διαθέτει τεχνικές γνώσεις, καθώς επιμελείται ο ίδιος τα ηλεκτρολογικά μέρη των έργων του.