Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το πρωί της Τρίτης, 26ης Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου θησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης» και η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοφάνους, προστάτου και πολιούχου της ηρωικής πόλεως.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το Ίδρυμα «Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», του οποίου πρόεδρος τυγχάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, απένειμε υποτροφίες σε πρωτοετείς νεοεισαχθέντες φοιτητές της πόλεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων ευχήθηκε πατρικώς σε όλους τους φοιτητές που βραβεύτηκαν, συνεχάρη το συμβούλιο του Ιδρύματος και τον προιστάμενο του ως άνω Ιερού Ναού, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Αρχιερατικό Επίτροπο Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιο Χαλδαιόπουλο και τους συνεργάτες του για την σπουδαία δράση της τοπικής Εκκλησίας και το έργο που επιτελείται στην ενορία, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Μέσα στη χαρά των Χριστουγέννων ζούμε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στη Νάουσα μία ακόμη χαρά. Τη χαρά να βραβεύουμε τους νέους και τις νέες που διακρίθηκαν στις εξετάσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας εκ μέρους του Μητροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», του ιδρύματος αυτού της Εκκλησίας μας, το οποίο τόσα πολλά προσφέρει όχι μόνο στην ενορία σας αλλά και σε όλη τη Νάουσα και στην Ιερά Μητρόπολή μας, και ιδίως στα παιδιά και τους νέους μας.
Χαιρόμαστε με τη χαρά της επιτυχίας σας, και εύχομαι σε όλους πατρικά και με πολλή αγάπη να συνεχίσετε να προοδεύετε στις σπουδές σας και στη ζωή σας, με τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης, για να προσφέρετε χαρά και στους οικείους σας, αλλά και σε όλους εμάς, τους πνευματικούς σας πατέρες, που παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγάπη την πορεία σας και προσευχόμαστε πάντοτε για την επιτυχία μας.
Εύχομαι και η νέα χρόνια, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, να είναι γεμάτη πρόοδο και χαρά και για σας και για τις οικογένειές σας.
Κηρύττοντας τον θείο λόγο, ο Ποιμενάρχης μας κ. Παντελεήμων, τόνισε: «Μυστήριον ξένον ορώ και παράδοξον! ουρανός το σπήλαιον, θρονος χερουβικός η Παρθένος».
Παράξενο και ασυνήθιστο όντως το γεγονός, του οποίου γίναμε χθες αυτόπτες μάρτυρες. Μυστήριο ξένο και παράδοξο η γέννηση του Χριστού· γιατί «ο αχώρητος παντί, εχωρηθη εν γαστρί»· γιατί ο άυλος, έλαβε σώμα· γιατί ο Θεός έγινε άνθρωπος. Αλλά το μυστήριο δεν σταματα εδώ· συνεχίζεται. Το σπηλαιο έγινε ουρανός και η Παναγία Παρθένος θρόνος χερουβικός, για να υποδεχθεί «τον xκαθήμενον επί των Χερουβιμ».
Η ταπείνωση του Θεού, που «εκένωσεν εαυτόν μορφήν δούλου λαβών», που «έκλινεν ουρανούς και κατέβη», συναντά την ταπείνωση της Παναγίας που χωρίς δισταγμό απαντά στην είδηση του αρχαγγελου, «ιδού η δούλη Κυρίου, γενοιτό μοι κατά το ρήμα σου», και δημιουργούν το θαύμα και τελεσιουργούν το μυστήριο.
Και εμείς ενώπιον της φάτνης της Βηθλεέμ, ενώπιον του θαύματος της θείας Οικονομίας, προσκυνούμε τον δι᾽ ημάς γεννηθέντα Χριστο, προσκυνούμε και την Παναγία Μητέρα του. Τον Χριστό ως σωτήρα και λυτρωτή μας και την Παναγία Μητέρα του ως το μέσον της σωτηρίας μας, το μέσον διά του οποίου ο Χριστός ενανθρώπησε.
Και ενώ το θαύμα των Χριστουγέννων είναι διαρκώς παρόν στην υμνολογία και τη ζωή της Εκκλησίας μας αυτές τις ημέρες, σήμερα η προσοχή στρέφεται ιδιαιτέρως προς την Παναγία μας, ως το σημαντικότερο πρόσωπο μετά τον Χριστο στο μεγάλο και κοσμοσωτήριο γεγονος που εορτάσαμε κατά τη χθεσινή ημέρα.
Και καθώς την ατενίζουμε σιωπηλή, όπως απεικονίζεται στις εικόνες της Γεννήσεως, δίπλα στη φατνη του μονογενούς της Υιού, ας διδαχθούμε και εμείς από τη σιωπή της, ας διδαχθούμε από την εμπιστοσύνη της στον Θεό, ας διδαχθούμε από το μεγαλείο της ταπεινώσεώς της.
Γιατί αυτά τα τρία, ανάμεσα σε πολλα άλλα, έχει να διδάξει η Παναγία μας σε όλους εμάς τους ανθρώπους του 21ου αιώνα, πιστους και λιγότερο πιστούς, ευσεβή τεκνα της Εκκλησίας, αλλά και απομακρυσμένα τέκνα της που περνούν ίσως μόνο κάποιες τέτοιες ημέρες από τους ναούς της. Θέλει να διδάξει σε μας τους θορυβώδεις και αγαπώντες τον θόρυβο ανθρώπους, σε εμάς που νομίζουμε πως ο θόρυβος είναι απόδειξη της υπάρξεώς μας, είναι απόδειξη της παρουσίας μας, είναι τρόπος διασκεδάσεως και επικοινωνίας με τους συνανθρώπους μας. Θέλει να διδάξει σε μας που φλυαρούμε ακατάπαυστα και με τα λόγια και με τις πράξεις μας, νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό εκφράζουμε σκέψεις, αισθήματα και ιδέες, ότι καθορίζουμε την εξέλιξη των γεγονότων και την πορεία των πραγμάτων. Θέλει να διδάξει σε μας που διαδηλωνουμε κραυγάζοντας για τα δίκαιά μας, ότι η σιωπή δεν είναι δείγμα αδυναμίας, δεν είναι πράξη αδιαφορίας, δεν είναι έκφραση ανυπαρξίας. Η σιωπή ειναι στάση ζωής που βοηθά τον ανθρωπο να κατανοήσει την κατάσταση του και τα θέματα που τον απασχολούν. Είναι στάση ζωης που του δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον Θεό και να του ζητήσει τη βοήθειά του. Είναι σταση ζωής για να δείξει στους ισχυρούς της κοινωνίας και της γης ότι έχει δίκαιο, αν τα αιτήματά του είναι δίκαια, γιατί συνήθως κραυγάζουν όσοι θέλουν μόνο να επιβάλλουν με τις κραυγές το δήθεν δίκαιό τους.