www.naousatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΑΟΥΣΑ

ΝΑΟΥΣΑ: Λαμπρά εορτάστηκε η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου – Υποτροφίες σε φοιτητές από το Ίδρυμα «Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ»

Κοινοποίηση

Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το πρωί της Τρίτης, 26ης Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων με την ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης, όπου θησαυρίζεται η Θαυματουργός Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Παντανάσσης» και η Τιμία Κάρα του Οσίου Θεοφάνους, προστάτου και πολιούχου της ηρωικής πόλεως.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το Ίδρυμα «Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», του οποίου πρόεδρος τυγχάνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, απένειμε υποτροφίες σε πρωτοετείς νεοεισαχθέντες φοιτητές της πόλεως.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων ευχήθηκε πατρικώς σε όλους τους φοιτητές που βραβεύτηκαν, συνεχάρη το συμβούλιο του Ιδρύματος και τον προιστάμενο του ως άνω Ιερού Ναού, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Αρχιερατικό Επίτροπο Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιο Χαλδαιόπουλο και τους συνεργάτες του για την σπουδαία δράση της τοπικής Εκκλησίας και το έργο που επιτελείται στην ενορία, αναφέροντας μεταξύ άλλων: Μέσα στη χαρά των Χριστουγέν­νων ζούμε και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στη Νάουσα μία ακό­μη χαρά. Τη χαρά να βραβεύουμε τους νέους και τις νέες που δια­κρίθηκαν στις εξετάσεις στα Ανώ­τα­τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μας εκ μέρους του Μη­τροπολιτικού Κέντρου Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ», του ιδρύματος αυτού της Εκκλησίας μας, το οποίο τόσα πολλά προσφέρει όχι μόνο στην ενο­ρία σας αλλά και σε όλη τη Νάουσα και στην Ιερά Μητρόπολή μας, και ιδίως στα παιδιά και τους νέους μας.

Χαιρόμαστε με τη χαρά της επιτυ­χίας σας, και εύχομαι σε όλους πα­τρικά και με πολλή αγάπη να συνε­χίσετε να προοδεύετε στις σπουδές σας και στη ζωή σας, με τη χάρη και την ευλογία της Υπεραγίας Θεοτό­κου της Παντανάσσης, για να προσ­φέρετε χαρά και στους οικείους σας, αλλά και σε όλους εμάς, τους πνευματικούς σας πατέρες, που παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και αγάπη την πορεία σας και προσευχόμαστε πάντοτε για την επιτυχία μας.

Εύχομαι και η νέα χρόνια, που αρχίζει σε λίγες ημέρες, να είναι γεμάτη πρόοδο και χαρά και για σας και για τις οικογένειές σας.

Κηρύττοντας τον θείο λόγο, ο Ποιμενάρχης μας κ. Παντελεήμων, τόνισε: «Μυστήριον ξένον ορώ και παρά­δοξον! ουρανός το σπήλαιον, θρο­νος χερουβικός η Παρθένος».

Παράξενο και ασυνήθιστο όντως το γεγονός, του οποίου γίναμε χθες αυτόπτες μάρτυρες. Μυστήριο ξένο και παράδοξο η γέννηση του Χρι­στού· γιατί «ο αχώρητος παντί, εχω­ρη­θη εν γαστρί»· γιατί ο άυλος, έλα­βε σώμα· γιατί ο Θεός έγινε άνθρω­πος. Αλλά το μυστήριο δεν σταμα­τα εδώ· συνεχίζεται. Το σπη­λαιο έγι­νε ουρανός και η Παναγία Παρ­θένος θρόνος χερου­βικός, για να υπο­δε­χθεί «τον xκαθήμενον επί των Χε­ρου­βιμ».

Η ταπείνωση του Θεού, που «ε­κένωσεν εαυτόν μορφήν δούλου λαβών», που «έκλινεν ουρανούς και κατέβη», συναντά την ταπεί­νω­ση της Παναγίας που χωρίς δισταγμό απαντά στην είδηση του αρχαγ­γε­λου, «ιδού η δούλη Κυρίου, γε­νοιτό μοι κατά το ρήμα σου», και δη­μιουργούν το θαύμα και τελε­σιουργούν το μυστήριο.

Και εμείς ενώπιον της φάτνης της Βηθλεέμ, ενώπιον του θαύματος της θείας Οικονομίας, προσκυνού­με τον δι᾽ ημάς γεννηθέντα Χρι­στο, προσκυ­νούμε και την Πανα­γία Μητέρα του. Τον Χριστό ως σω­τήρα και λυτρωτή μας και την Πα­ναγία Μητέρα του ως το μέσον της σωτηρίας μας, το μέσον διά του οποίου ο Χριστός ενανθρώπησε.

Και ενώ το θαύμα των Χριστου­γέννων είναι διαρκώς παρόν στην υμνολογία και τη ζωή της Εκ­κλη­σίας μας αυτές τις ημέρες, σήμερα η προσοχή στρέφεται ιδιαιτέρως προς την Παναγία μας, ως το σημα­ντι­κότερο πρόσωπο μετά τον Χρι­στο στο μεγάλο και κοσμοσωτήριο γε­γο­νος που εορτάσαμε κατά τη χθε­σινή ημέρα.

Και καθώς την ατενίζουμε σιω­πηλή, όπως απεικονίζεται στις εικό­­νες της Γεννήσεως, δίπλα στη φατ­νη του μονογενούς της Υιού, ας διδαχθούμε και εμείς από τη σιωπή της, ας διδαχθούμε από την εμπιστοσύνη της στον Θεό, ας διδα­χ­θούμε από το μεγαλείο της ταπει­νώσεώς της.

Γιατί αυτά τα τρία, ανάμεσα σε πολ­λα άλλα, έχει να διδάξει η Πα­ναγία μας σε όλους εμάς τους αν­θρώπους του 21ου αιώνα, πι­στους και λιγότερο πιστούς, ευσεβή τε­κνα της Εκκλησίας, αλλά και απο­μακρυσμένα τέκνα της που περ­νούν ίσως μόνο κάποιες τέτοιες ημέρες από τους ναούς της. Θέλει να διδάξει σε μας τους θορυβώδεις και αγαπώντες τον θόρυβο ανθρώπους, σε εμάς που νομίζουμε πως ο θόρυβος είναι απόδειξη της υπάρξεώς μας, είναι απόδειξη της παρουσίας μας, είναι τρόπος διασκεδάσεως και επικοι­νω­νίας με τους συνανθρώπους μας. Θέλει να διδάξει σε μας που φλυαρούμε ακατάπαυστα και με τα λόγια και με τις πράξεις μας, νομί­ζοντας ότι με τον τρόπο αυτό εκ­φράζουμε σκέψεις, αισθήματα και ιδέες, ότι καθορί­ζουμε την εξέλιξη των γεγονότων και την πορεία των πραγμάτων. Θέλει να διδάξει σε μας που διαδη­λω­νουμε κραυγάζο­ντας για τα δίκαιά μας, ότι η σιωπή δεν είναι δείγμα αδυναμίας, δεν είναι πράξη αδια­φορίας, δεν είναι έκφραση ανυπαρ­ξίας. Η σιωπή ει­ναι στάση ζωής που βοηθά τον αν­θρωπο να κατανοήσει την κατά­στα­ση του και τα θέματα που τον απασχολούν. Είναι στάση ζω­ης που του δίνει τη δυνατότητα να επικοι­νωνήσει με τον Θεό και να του ζητήσει τη βοήθειά του. Είναι στα­ση ζωής για να δείξει στους ισχυρούς της κοινωνίας και της γης ότι έχει δίκαιο, αν τα αιτήματά του είναι δίκαια, γιατί συνήθως κραυ­γάζουν όσοι θέλουν μόνο να επι­βάλλουν με τις κραυγές το δήθεν δίκαιό τους.

..https://www.vimaorthodoxias.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γρηγ. Μαρκοβίτης:Κάποια στιγμή θα σταματήσουν τα γλέντια των επερχόμενων, θα περάσει και η πικρία των απερχόμενων και θα πρέπει όλοι μαζί να κοιτάξουμε μπροστά.

omada diktiou

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων

admin

VAENI: Tην Κυριακή γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού και σας περιμένουμε στη Νάουσα.

omada diktiou