www.naousatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΑΟΥΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νάουσα: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Γεράσιμος, ο μελίρρυτος ποταμός της υμνογραφίας»

Κοινοποίηση

Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ – Το βράδυ της Κυριακής, 19ης Νοεμβρίου, στο κατάμεστο Μητροπολιτικό Κέντρο Πολιτισμού «ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ» στη Νάουσα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο: «Γεράσιμος, ο μελίρρυτος ποταμός της υμνογραφίας», αφιερωμένη στον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας, Όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Στην εκδήλωση λόγου και μέλους που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επικείμενης θεομητορικής εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου παρουσιάστηκε μία επιλογή από το περίφημο μουσικό έργο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μάριου Τόκα «Θεογεννήτωρ Μαρία», που περιλαμβάνει μελοποιημένους ύμνους του Οσίου Γερασίμου προς την Παναγία, με την επένδυση μίας σειράς κειμένων του Αρχιμ. Αρσενίου Χαλδαιόπουλου που φώτισαν τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του νεοφανούς Αγίου.

Τα μουσικά κομμάτια απέδωσε η Σχολική Χορωδία Βεροίας και η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργίνας υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Αναγνώστου, ενώ στα αναλόγια διάβασαν τα κείμενα ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Παντελεήμων Παπαεμμανουήλ και ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου π. Γεράσιμος Μπεκές.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, παρουσίασε την νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως μας που περιλαμβάνει την ασματική ακολουθία της μνήμης του Οσίου Γερασίμου του Υμνογράφου, την οποία συνέγραψε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βεροίας και Ιδιαίτερος Γραμματέας του Σεβασμιωτάτου, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Στυλιανός Μακρής, Δρ. Θεολογίας.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων προσέφερε το αναμνηστικό της αγιοκατατάξεως του Οσίου Γερασίμου στη μουσικό κ. Ελένη Αναγνώστου, η οποία είχε την ευθύνη της διδασκαλίας και διεύθυνσης των χορωδιών και πάντοτε μετέχει ενεργά στις δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας.

Κατόπιν προσκλήσεως του Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος στην εκδήλωση παρευρέθηκε και τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων καθώς και τοπικοί πολιτικοί άρχοντες και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Ποιμενάρχης μας κ. Παντελεήμων ανέφερε μεταξύ άλλων: Δύο μόλις ημέρες πριν από την εορτή των Εισοδίων της Υπερα­γίας Θεοτόκου, αλλά και λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο εορ­τασμό της μνήμης του οσίου Γερα­σίμου του Μικραγιαννανίτου, του Υμνο­γράφου, στις 7 Δεκεμβρίου, είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε το υπέ­ροχο έργο του μεγάλου συν­θέτου μας Μάριου Τόκα «Θεογεν­νήτωρ Μαρία», το οποίο εμπνεύ­σθηκε και στο οποίο βασίσθηκε στους ύμνους του Θεοτοκαρίου, τους οποίους είχε συνθέσει ο όσιος Γεράσιμος.

Και όπως η Κυρία Θεοτόκος, η έφορος του Αγίου Όρους και προ­στάτις της Καλύβης, όπου για πολ­λα χρόνια ασκήτευσε ο όσιος Γε­ράσιμος στην Έρημο του Αγίου Όρους, ήταν αυτή που συνόδευε τον όσιο από την ημέρα της εισό­δου του στο Αγιώνυμο Όρος μέχρι την τελευ­ταία στιγμή της ζωής του, η αφήγηση της ζωής του οσίου ήταν αυτή που συνόδευε τους ύμνους, τους οποίους ακούσαμε στην αποψινή εκδήλωση λόγου και μέλους υπό τον τίτλο «Γεράσι­μος, ο μελίρρυτος ποταμός της Υμνο­γραφίας», αφιερωμένη στον νέο όσιο της Εκκλησίας μας.

Η εκδήλωση αυτή τιμής προς την Υπεραγία Θεοτόκο αλλά και προς τον εκλεκτό δούλο και υμνητή της, τον όσιο Γεράσιμο, ήταν για όλους μας, πιστεύω, και για όσους την είχαμε απολαύσει στην πρώτη παρουσίασή της, στη διάρκεια των ΚΘ´ Παυλείων, αλλά και για όσους την άκουσαν απόψε για πρώτη φορά, μία ευκαιρία να θαυμάσουμε και να συγκινηθούμε από το έργο του οσίου Γερασίμου αλλά και του συνθέτου, του αείμνηστου Μάριου Τόκα, και να εντρυφήσουμε στη ζωή και στις ιερές εμπειρίες του οσίου Γερασίμου του Μικραγιαν­να­νίτου.

Γι᾽ αυτό και θα ήθελα για άλλη μία φορά να συγχαρώ και να ευχα­ριστήσω τη μουσικό και διευθύντρια της Σχολικής Χορωδίας του Πολι­τι­στικού Συλλόγου «Αιγές» Βεργί­νας, την κυρία Ελένη Αναγνώ­στου, για την μουσική επεξεργασία, διδασκαλία και διεύθυνση της χορωδίας, όλα τα μέλη της χορω­δίας και τους σολίστες που ακούσαμε προηγουμένως.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμη τον π. Αρσένιο Χαλδαιόπουλο για τα κείμενα που μας παρουσίασαν τη ζωή του οσίου Γερασίμου, και τον π. Γεράσιμο Μπεκέ και τον π. Παντελεήμονα Παπαεμμανουήλ για την ωραία απαγγελία τους.

Όμως η αποψινή εκδήλωση δεν τελειώνει εδώ.

Απόψε έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε τη νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, την Ακο­λουθία προς τιμήν του οσίου Γερα­σίμου, την οποία συνέθεσε ο πρω­το­πρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Στυλιανός Μακρής, γνω­στος και από άλλα υμνογρα­φικά του έργα, και η οποία εγκρί­θηκε πρόσφατα από την Ιερά Συ­νο­δο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να την ψάλουμε σε λίγες ημέ­ρες εορτάζοντας τη μνήμη του.

Ευχαριστώ και συγχαίρω τον π. Στυλιανό, ο οποίος με ζήλο διακο­νεί την Υμνογραφία, εμπνεόμενος και ενισχυόμενος και από τον όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο, τον Μικρα­γιαννανίτη, του οποίου είναι πνευματικός εγγονός, και εύχομαι ταπεινά η χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Παντευλογήτου Μαριάμ, και οι πρεσβείες του οσίου Γερασίμου να μας στηρίζουν και να μας ενισχύουν στη ζωή μας.

Θα ήθελα όμως πριν να τελειώσουμε να πω κάτι που έχει σχέση με τον όσιο Γεράσιμο και αναφέρεται στα γεγονότα μετά την κοίμησή του.

Ακούσαμε προηγουμένως ότι είχε προείπει για την κοίμησή του· διότι πολλοί του έλεγαν «Γέροντα, όταν θα κοιμηθείς, φανταζόμεθα πόσοι άγιοι που τους ύμνησες θα σε συνοδεύουν στην άλλη ζωή». Κι έλεγε εκείνος, όπως ακούσατε, «παιδιά μου, δεν θα έρθετε, γιατί θα είναι χειμών και Σάββατο». Και έτσι έγινε. Εγώ και ο π. Γεράσιμος και ο πρωτοσύγκελλος κατορθώσαμε να πάμε μέσα στα χιόνια, με πολλές δυσκολίες στο πλοίο που μας πήγε στο Άγιο Όρος.

Μετά από 40 ημέρες όμως, όταν θα γινόταν το μνημόσυνο του Γέροντα, και έχοντας υπόψη ότι αυτοί που δεν ήλθαν στην εξόδιο ακολουθία, θα έλθουν στα «Σαράντα» του Γέροντα, προνόησαν οι Πατέρες της Συνοδείας, επειδή ο ναός της Καλύβης είναι μικρός και δεν θα χωρούσαν, να γίνουν τα «Σαράντα», δηλαδή η θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννας, όπου χωρά πολύς κόσμος. Έτσι, λοιπόν, και έγινε.

Οι Πατέρες όμως προνόησαν και κάτι ακόμη, να έχουν έτοιμο λίγο φαγητό, επειδή πολλοί θα ερχόταν να προσκυνήσουν τον τάφο του Γέροντα για να τους προσφέρουν. Και πράγματι, ετοίμασαν περίπου 30 μερίδες φαγητό. Πέρασαν όμως όχι 30 άτομα, αλλά 250 άτομα, τα οποία έτρωγαν και έτρωγαν, και οι 30 μερίδες έγιναν 250. Έφαγαν 250 άτομα με την ευλογία του Γέροντα, και μάλιστα περίσσευσε φαγητό, ώστε οι Πατέρες συνέχισαν επί μία εβδομάδα να τρώνε από αυτό το φαγητό το ευλογημένο που είχαν μαγειρέψει για τα «Σαράντα» του Γέροντα.

Ας έχουμε, λοιπόν, την ευλογία του και την ευχή του!

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κλειστή η «Χελωνίτσα» από την Δευτέρα 8 έως και την Τετάρτη 10 Απριλίου

omada diktiou

Προσκυνηματική εκδρομή

omada diktiou

TOEB Nάουσας: Ενημέρωση για διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρική οδό Νάουσας-ΣΣΝ

omada diktiou