www.naousatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝ.ΗΜΑΘΙΑΣ

Δοξολογία για το νέο έτος 2024 στη Βέροια

Κοινοποίηση

Βέροια: Την Δευτέρα 1 Ιανουαρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας…

με την ευκαιρία της Δεσποτικής Εορτής της κατά σάρκα Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας.

 

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιερατικός Επίτροπος Περιχώρων Βεροίας και Προϊστάμενος του Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Αντωνίου Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο του νέου έτους 2024.

Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία για το νέο έτος με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για το νέο έτος

† ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

ελέω Θεού Επίσκοπος και Μητροπολίτης

τής Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

πρός τον ιερόν κλήρον και τον ευσεβή λαόν

τής καθ᾽ ημάς θεοσώστου Επαρχίας

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

«Όμβρους ειρηνικούς προς καρποφορίαν τη γη δώρησαι· τους αέρας υγιεινούς … κατασκεύασον· δός ημίν εν ειρήνη και ομονοία … διελθείν».

Στην αρχή ενός νέου έτους ευρισκόμεθα για ακόμη μία φορά, αδελφοί μου, ενός νέου έτους το οποίο μας χαρίζει η αγάπη και η μακροθυμία του Θεού, που παρατείνει το έλεός του για χάρη μας και για το συμφέρον των ψυχών μας.

Τον ευχαριστούμε και τον ευγνωμονούμε για τη μεγάλη του δωρεά, γιατί δωρεά του Θεού είναι η ζωή μας. Δωρεά του Θεού είναι και η συμμετοχή μας στην πρώτη αυτή θεία Λειτουργία με την οποία αγιάζουμε την είσοδό μας στο νέο έτος. Δωρεά του Θεού είναι και το γεγονός ότι ο Θεός όχι μόνο μας χαρίζει αυτή τη νέα χρονιά, αλλά δέχεται και τα αιτήματά μας γι᾽ αυτήν.

Και μπορεί, αδελφοί μου, η αγάπη του Θεού να γνωρίζει τι έχουμε ανάγκη και να μας το προσφέρει, αλλά και εμείς έχουμε χρέος να του ζητούμε και να τον παρακαλούμε για ό,τι έχουμε ανάγκη, αναγνωρίζοντας έτσι ότι από Εκείνον προέρχεται «πάσα δόσις αγαθή και πάν δώρημα τέλειον».

Θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νούν ότι όσα αγαθά έχουμε εμείς στη ζωή μας δεν είναι ούτε αυτονόητα ούτε μόνιμα. Το διαπιστώνουμε, άλλωστε, εάν ρίξουμε μία ματιά γύρω μας. Πόσοι αδελφοί μας στερούνται αγαθά, τα οποία εμείς απολαμβάνουμε. Πόσοι αδελφοί μας βρίσκονται σε ανάγκη. Πόσοι στερούνται το αγαθό της ειρήνης η δοκιμάζονται από τις συνέπειες των πολέμων. Πόσοι συνάνθρωποί μας είδαν τον χρόνο που μας πέρασε τα σπίτια και όλα τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται από τις πυρκαϊές η από τις πλημμύρες. Πόσοι αδελφοί μας υποφέρουν από διάφορα φυσικά φαινόμενα η ταλαιπωρούνται από επιδημίες και ασθένειες. Και όλα αυτά δεν συμβαίνουν κάπου μακριά μας, για να ισχυριζόμαστε εγωιστικά ότι δεν μας αφορούν η δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά συμβαίνουν πολύ κοντά μας και πρέπει να μας απασχολούν.

Άλλωστε ο Θεός δεν μας χαρίζει μόνο τη ζωή, μας χαρίζει το περιβάλλον και τη γη όπου ζούμε, τα οποία έχουμε χρέος, και έναντι του Θεού που μας τα εμπιστεύθηκε αλλά και έναντι των παιδιών μας και όλων των ανθρώπων, να τα διαχειριζόμαστε με χρηστό τρόπο, να τα χρησιμοποιούμε με συναίσθηση της ευθύνης μας αλλά και με την αγάπη που απαιτείται, καθώς όλα αυτά είναι δημιουργήματα της αγάπης του Θεού, όπως και εμείς, και από αυτά εξαρτάται και η δική μας ζωή και ευτυχία.

Η Εκκλησία ευχόταν και εύχεται πάντοτε για το περιβάλλον και την κτίση και προσπαθεί να διδάξει και εμάς τη σημασία που έχει να ζητούμε από τον Θεό, ο οποίος είναι ο Δημιουργός της κτίσεως, να μας χαρίζει «όμβρους ειρηνικούς» και «αέρας υγιεινούς», να μας προστατεύει από ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που διαταράσσουν τη ζωή μας, ώστε να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά και με ομόνοια τη ζωή μας.

Αδελφοί μου, η Ιερά μας Μητρόπολη έχει αφιερώσει το εγκόλπιο Ημερολόγιό της για το νέο έτος 2024 στον όσιο Γεράσιμο τον Υμνογράφο, τον Μικραγιαννανίτη, τον νέο όσιο της Εκκλησίας μας. Είναι ο όσιος ο οποίος συνέθεσε την πρώτη Ακολουθία για την εορτή της Ινδίκτου, την οποία το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει καθιερώσει ως ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος. Η αφιέρωση αυτή μας δίδει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη ζωή και το σπουδαίο υμνογραφικό έργο του οσίου Γερασίμου του Μικραγιαννανίτου, αλλά και να ζητούμε διά των πρεσβειών του από τον Θεό να μας προστατεύει από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής που απειλούν τον κόσμο μας.

Αυτή είναι και η δική μου πατρική ευχή προς τον Θεό για όλους σας, αδελφοί, μαζί με την ευχή ο Θεός να χαρίζει πλούσιες τις ευλογίες και τις δωρεές του για τη νέα χρονιά και σε σας και στην πατρίδα μας και στον κόσμο μας.

Διάπυρος προς τον φιλάνθρωπον Θεόν ευχέτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γιώργος Σπετσιώτης live 11 χρόνια Αλεξάνδρεια

diktio diktio

Παραβίασαν αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Βέροιας και έκλεψαν υπολογιστή και τάμπετ

diktio diktio

Τακτική Δημόσια Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας

omada diktiou