www.naousatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΑΟΥΣΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργης Μπαδόλας, “Όταν καταμετρήσεις τα λάφυρά σου…”

Κοινοποίηση

Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακ

Ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας παρουσιάζει στην Αίθουσα Τέχνης “ΝΑΪΑΣ” (πρώην Βέτλανς), την 3η Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής – Ποίησης : 1960-2010, του Γιώργη Μπαδόλα, με τίτλο “ Όταν καταμετρήσεις τα λάφυρά σου…”.

Ημερομηνία διεξαγωγής: 18-11-2023 έως 3-12-2023

Ο Γιώργης Μπαδόλας γεννήθηκε στη Νάουσα Ημαθίας το1943 και έφυγε από τη ζωή το 2010. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και τη χαρακτική, ενώ αδιάλειπτα κατέγραφε τις σκέψεις του σε μορφή ελεύθερου ποιητικού λόγου.
Η έκθεση, την οποία επιμελείται η αρχιτέκτων Κατερίνα Μπαδόλα, εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, ώρα 18.30 και αποτελεί συνέχεια της τελευταίας έκθεσης του καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο, το 2009.
Θα παρουσιαστούν περίπου 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής του συνόλου της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1960 έως το 2010, αλλά και αδημοσίευτα ποιητικά κείμενα. Στόχος της έκθεσης είναι να “αφηγηθεί” την καλλιτεχνική διαδρομή του Γιώργη Μπαδόλα, και να αναδείξει τις
ποιότητες του εικαστικού, αλλά και του ανεξερεύνητου ποιητικού του έργου, απευθυνόμενη τόσο στους
φιλότεχνους που τον γνώρισαν, τον αγάπησαν και συγκινούνται από τη δουλειά του, όσο και στους νεότερους ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν μέχρι σήμερα.


Ο Μπαδόλας αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση έκφρασης της νεότερης Ελληνικής Τέχνης, την οποία
υπηρέτησε ασταμάτητα από τα νεανικά του χρόνια.
Στην πληθώρα των θεμάτων του, απεικόνισε περιοχές της ιδιαίτερης πατρίδας του, Νάουσας, την οποία
αγάπησε βαθιά, με έμφαση στα παλιά της σπίτια (Σοκάκια), στους Γενίτσαρους, αλλά και στον “Χαλασμό” της πόλης το 1822, κατά τη διάρκεια της επανάστασης εναντίον των Τούρκων, και στην “Θυσία” των Ναουσαίων γυναικών που εγκλωβισμένες στην πολιορκούμενη πόλη, έπεσαν στο ποτάμι της Αράπιτσας με τα παιδιά τους.

Η αδιαφιλονίκητη σχεδιαστική του ευχέρεια προβάλλεται δυναμικά στην απόδοση γυναικείων μορφών, ενώ στη θεματολογία του, τοπία ορεινά, αλλά και νησιωτικά, το Αιγαίο Πέλαγος, τα Κύθηρα, οι Μοτοσυκλέτες, οι Παπαρούνες αποτέλεσαν τους κυρίαρχους πυρήνες έμπνευσης και τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους ανέπτυξε το εικαστικό του έργο, με ισχυρές επιρροές από την ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη.
Πραγματοποίησε και συμμετείχε σε περισσότερες από 60 εκθέσεις, ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ ιδιαίτερα θερμές κριτικές είχαν δημοσιευτεί για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στον Τύπο, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

Όταν καταμετρήσεις
Τα λάφυρά σου
Θα λυπηθείς
Γιατί
Δεν κούρσεψες
Την πιο όμορφη μέρα.
Γιώργης Μπαδόλας, 1984
Διάρκεια Έκθεσης
Από: 18 Νοεμβρίου 2023- Έως: 03 Δεκεμβρίου 2023
Χώρος διεξαγωγής
Αίθουσα Τέχνης “ ΝΑΪΑΣ” (πρώην Βέτλανς), περιοχή Δημοτικού Πάρκου, Νάουσα
Εγκαίνια
Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023, ώρα 18.30
Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα – Παρασκευή 18.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή 11.00-14.00 και 18.00-20.00
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες: +306944781617

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ξεκίνησε το μοναδικό δρώμενο της Νάουσας «Γενίτσαροι και Μπούλες»

omada diktiou

Πυροβολισμοί μεταξύ οικογενειών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας – Πέντε τραυματίες στο νοσοκομείο Βέροιας

admin

Τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου

diktio diktio