www.naousatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τέλος χρόνου για να δηλώσετε τα στοιχεία του ακινήτου στο Μητρώο της ΑΑΔΕ

Κοινοποίηση

Μόλις ένα 24ωρο έχουν στη διάθεσή τους εκείνοι που εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους με το καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης για να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία για το 2023 στο Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση ξεκινούν από 5.000 ευρώ και παράλληλα προβλέπουν αποβολή από τις σχετικές πλατφόρμες.

Συγκεκριμένα, μέχρι αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες με ακίνητα σε διαδικασία μίσθωσης τύπου Airbnb, να ελέγξουν τα κατατεθειμένα στοιχεία εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, που αποκτήθηκαν το 2023, καθώς από τον Μάρτιο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, με την αξιοποίηση των δεδομένων, που θα στείλουν στην ΑΑΔΕ οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VBRO.

Οι διασταυρώσεις προβλέπονται από τις σχετικές συμφωνίες της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia.

Υπενθυμίζεται ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking,VRBO, διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους και στη φορολογική διοικηση μέχρι τις 26 του μήνα.

Έτσι, στην περίπτωση, που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε οι ιδιοκτήτες καλούνται στην Εφορία προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις. Εφόρον, δεν κριθούν πειστικές, θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων. Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Συλλογή στοιχείων

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις διασταυρώνονται μέσα από τα δεδομένα:

  • που διαβιβάζουν οι πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μετά από τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ΑΑΔΕ
  • των κινήσεων των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων
  • των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου αναζητούνται πιστώσεις που ίσως υποκρύπτουν την είσπραξη κρυφών ενοικίων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Πρόστιμα

Σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων, τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα υψηλά, μετά τις αλλαγές που έγιναν το περασμένο διάστημα στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Φτάνει, δε, έως και τα 20.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αποβολή από τις πλατφόρμες.

Το ποσό δε, αυτό επιβάλλεται και στην περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τις τελευταίες αλλαγές τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ανήλθαν σε 677 εκατ. ευρώ από 510 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2022 εμφανίζοντας αύξηση 167,4 εκατ. ευρώ. Επίσης το ίδιο διάστημα οι αρχικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο Μητρώο από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανήλθαν σε 1.695.957 από 1.247.904 που είχαν υποβληθεί στο αντίστοιχο δεκάμηνο του 2022.

Το νέο πλαίσιο

Με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις, το Τέλος Ανθεκτικότητας αντικαθιστά τον παλιό Φόρο Διαμονής για όσους και όσες κάνουν χρήση υπηρεσιών διαμονής, από το τέλος Φεβρουαρίου, σε ξενοδοχεία, καταλύματα και Airbnb.

Επίσης, ιδιοκτήτες, πουδιαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ ενώ το φορολογητέο εισόδημά τους για το 2024 θα υπολογισθεί με βάση τα τεκμήρια που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Βέβαια, θα έχουν και τη διευκόλυνση να περνούν «έξοδα» λόγω του ότι θα έχουν πλέον επίσημη επιχειρηματική νόρμα λειτουργίας.

πηγή newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Α. Σκέρτσος: Να αποδείξουμε εάν είμαστε με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια και τις θεωρίες συνωμοσίας

omada diktiou

«ONIRAMA» The never ending tour, την Τσικνοπέμπτη στη Νάουσα!

omada diktiou

Ημαθία: Συλλήψεις πέντε ατόμων για κλοπές μοτοσυκλετών

diktio diktio