www.naousatv.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝ.ΗΜΑΘΙΑΣΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βέροια: Γιορτή της Ποντιακής Γλώσσας με το Παραμύθι «Αράπ’ς» του Γιάννη Τερζίδη

Κοινοποίηση

Η Βέροια γιορτάζει την ποντιακή γλώσσα με το παραμύθι «Αράπ’ς»

Το ποντιακό παραμύθι του Γιάννη Τερζίδη, με τίτλο «Αράπ’ς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αφοί Κυριακίδη, παρουσίασε μια σημαντική στιγμή για την ποντιακή γλώσσα και την πολιτιστική μνήμη στην Βέροια. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο γραμμένο εξ ολοκλήρου στην ποντιακή διάλεκτο, που αναδεικνύει τη γλωσσική και πολιτισμική κληρονομιά του ποντιακού ελληνισμού.

Μια αξέχαστη εκδήλωση

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαΐου στον πολυχώρο Sala Ελιά, και συνδιοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας και την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου, Δέσποινα Καρυπίδου, ανέλαβε τον ρόλο του προλόγου και του συντονιστή, αναφερόμενη στο βιογραφικό του συγγραφέα και τη σημασία της αφήγησης στην ανάπτυξη των παιδιών.

Η Δέσποινα Καρυπίδου υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη της αφήγησης για τα παιδιά, όπως η ανάπτυξη της παρατηρητικότητας, η ενσυναίσθηση και η γλωσσική τους εξέλιξη. Η ποντιακή γλώσσα, όπως δήλωσε, για τους Ποντίους αποτελεί «πατρίδα χωρίς χώμα», το μοναδικό τους αποθετήριο μνήμης και προφορικής ιστορίας. Στη συνέχεια, παρουσίασε την υπόθεση του βιβλίου, περιγράφοντας τον Αράπ’ς, το σκυλί που, μέσα από την αφοσίωση του στον άνθρωπό του, αναδεικνύει τη σημασία της ανθρώπινης και ζωικής συνύπαρξης.

Η ποντιακή διάλεκτος και οι εκπαιδευτικές της προεκτάσεις

Η φιλόλογος Αναστασία Παπαδοπούλου, που ακολούθησε, επικεντρώθηκε στα γλωσσικά χαρακτηριστικά της ποντιακής διαλέκτου, καταδεικνύοντας τον πολιτισμικό πλούτο που εμπεριέχει. Εξέφρασε την άποψη ότι το βιβλίο «Αράπ’ς» μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό υλικό στη διδασκαλία της Γλώσσας στην Α’ Λυκείου, προσφέροντας στους μαθητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη γεωγραφική και ιστορική διάσταση της ελληνικής γλωσσικής ποικιλομορφίας.

Ο νομικός Θανάσης Στυλίδης, με συγκίνηση, τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου, χαρακτηρίζοντας το παραμύθι ως «σύγχρονο διήγημα με βιωματικές ρίζες». Ο συγγραφέας, όπως σημείωσε, συνεισφέρει στην επιβίωση του ποντιακού λαού, μέσα από μια πολιτιστική κληρονομιά που περιλαμβάνει τη γλώσσα, την ιστορία και τη μουσική. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη δράσεων που θα ενισχύσουν τη διάσωση και διάδοση της ποντιακής γλώσσας, όπως η επίσημη αναγνώριση και η διδασκαλία της στα σχολεία.

Η φωνή του συγγραφέα και η υποστήριξη της κοινότητας

Ο Γιάννης Τερζίδης, ο ίδιος ο συγγραφέας, μίλησε για την έμπνευση πίσω από το έργο του, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί της ποντιακής γλώσσας. Τόνισε τη σημασία της λογοτεχνικής παραγωγής που θα αντέχει με τον χρόνο, αναφερόμενος στην ανάγκη μελέτης και διδασκαλίας σ’ αυτήν. «Χρειαζόμαστε κείμενα που να αντέχουν στον χρόνο», ήταν τα λόγια του, καθώς παρουσίασε την δέσμευσή του για τη διατήρηση της ποντιακής λογοτεχνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μαθήτριες από τα τοπικά σχολεία διάβασαν με εκφραστικότητα αποσπάσματα από το βιβλίο, ενθουσιάζοντας το κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με παραδοσιακά ποντιακά ακούσματα και χορούς, δίνοντας μια ζωντανή γεύση από τον πολιτισμό της περιοχής. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, Νίκος Τουμπουλίδης, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία.

Στο τέλος της βραδιάς, ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του, προσφέροντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να αποκτήσουν ένα κομμάτι της ποντιακής κληρονομιάς. Ο Γιάννης Τερζίδης γεννήθηκε το 1968 στα Κομνηνά Κοζάνης και έχει αφιερωθεί στη διάσωση και προβολή της ποντιακής γλώσσας και του πολιτισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της 3ης Αναδρομικής Έκθεσης Ζωγραφικής – Γλυπτικής – Χαρακτικής – Ποίησης του αείμνηστου Γιώργη Μπαδόλα

diktio diktio

Ρωσία Καταρρίπτει 26 Ουκρανικά Drones Που Κατευθύνονται Προς Μόσχα

user 3

Πρωτοποριακή Έκθεση Χειροποίητων Φωτιστικών του Κωνσταντίνου Χαντζαρίδη Ανακοινώθηκε στη Βέροια

user 3