Μια Εμπνευσμένη Πινακοθήκη στο ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας
Στο ΕΝΕΕΓΥΛ της Βέροιας, μια ξεχωριστή και εντυπωσιακή πινακοθήκη έχει δημιουργηθεί πρόσφατα, αποδεικνύοντας την βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η Τέχνη στη ζωή των παιδιών. Με την καθοδήγηση της εικαστικού Ελπίδας Καλογερίδου, οι μαθητές του σχολείου έφτιαξαν εκθέματα που βασίζονται σε επιλεγμένα έργα μεγάλων ζωγράφων, τα οποία πλέον εκτίθενται με υπερηφάνεια στον πρώτο όροφο του σχολείου, το οποίο έχει μεταμορφωθεί σε μια κανονική γκαλερί.
Αυτό το εγχείρημα είναι το αποτέλεσμα μιας δίχρονης εργασίας που είναι γεμάτη χρώμα, φαντασία και αγάπη για την Τέχνη. Οι μαθητές, μελετώντας τη ζωή και τα έργα διάσημων καλλιτεχνών, δημιούργησαν τα δικά τους καλλιτεχνικά έργα. Δόθηκε έμφαση σε δυο εμβληματικές μορφές: τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ και τη Φρίντα Κάλο, δύο δημιουργούς που, παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες τους, άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία της Τέχνης.
Οι μαθητές ζωγράφισαν έργα όπως:
- «Το λιβάδι με τις παπαρούνες» (Μονέ)
- «Τα ανθρωπάκια» (Γαΐτης)
- «Το πληγωμένο ελάφι» (Κάλο)
- «Η προσμονή» (Ν. Λύτρας)
- «Κύκλοι στον κύκλο» (Καντίνσκι)
- «Το δωμάτιο της Αρλ» (Βαν Γκογκ)
- «Το δέντρο της ζωής» και «Το φιλί» (Κλιμτ)
Επιπλέον, οι μαθητές αναπαράστησαν και το περίφημο «Μπλε Σπίτι» της Φρίντα Κάλο στο Μεξικό, μετά από μια ψηφιακή περιήγηση σε αυτό.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, εργάστηκαν επίσης με τρισδιάστατες τεχνικές, δημιουργώντας γλυπτά από πηλό, χαρτοπολτό, πλαστελίνη και ανακυκλώσιμα υλικά. Το εργαστήρι τέχνης λειτούργησε ως ανοιχτός χώρος έκφρασης όπου αναδείχθηκαν ιδιαίτερα ταλέντα που το σχολείο εκτιμά και προωθεί με εξωσχολικά μαθήματα.
Με ενθουσιασμό, οι μαθητές αναμέναν το μάθημα των εικαστικών και εργάστηκαν με μεράκι σε έναν χώρο που αγάπησαν και προσωπικά διαμόρφωσαν. Κατά την επίσκεψή μας στην έκθεση, μας ξενάγησε η κ. Καλογερίδου και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Διευθυντή του σχολείου, κύριο Κυριάκο Παπαγεωργίου, και την Υποδιευθύντρια, κα Ελένη Ψαρρά, οι οποίοι ήταν περήφανοι για τα έργα των μαθητών τους και φωτογραφήθηκαν δίπλα τους.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το σχολείο, όπως και πολλά άλλα σε όλη τη χώρα, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, ειδικά λόγω της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών. Τα κονδύλια για τη προμήθεια υλικών, όπως χρώματα και καμβάδες, είναι περιορισμένα. Ωστόσο, η καλλιτέχνης εκπαιδευτικός, οι συνάδελφοί της, φίλοι και χορηγοί από την τοπική κοινωνία, προσφέρουν πολύτιμη στήριξη, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το δημιουργικό φως.
Η κ. Καλογερίδου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τη διοίκηση του σχολείου που της παρείχε την ελευθερία να εκφραστεί με τους μαθητές, καθώς και σε όλους όσοι υποστήριξαν αυτή τη μοναδική πρωτοβουλία.
Ο Ρόλος της Τέχνης στην Ανάπτυξη των Νέων
Η Τέχνη έχει αποτελέσει μέσο ψυχικής και νοητικής έκφρασης εδώ και αιώνες. Η διαδικασία της δημιουργίας ενισχύει την συναισθηματική και αισθητική καλλιέργεια των παιδιών, αλλά και τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν, τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους. Μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα παιδιά βρίσκουν μια διέξοδο για να αποφορτιστούν, να σκεφτούν και να χαλαρώσουν.
Όταν τα εικαστικά ενσωματώνονται στην εκπαίδευση, δεν είναι απλώς ένα μάθημα, αλλά μια διέξοδος και πηγή αυτοπεποίθησης. Ιδιαίτερα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, η Τέχνη λειτουργεί ως ένα εναλλακτικό μέσο έκφρασης που δεν απαιτεί γραπτή ή προφορική επικοινωνία. Πολλοί άνθρωποι που δεν ανταγωνίζονται στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά πλαίσια ενδέχεται να αποδειχθούν εξαιρετικοί καλλιτέχνες.
Η ολοκλήρωση ενός έργου Τέχνης προσφέρει στα παιδιά ένα αίσθημα επιτυχίας, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την ψυχική τους ισορροπία. Η Τέχνη, επομένως, μεταμορφώνεται σε αναγκαίο εργαλείο στη διαδικασία της μάθησης και της προσωπικής ανάπτυξης.